БОЈА У АРХИТЕКТУРИ

Седму (виртуелну) изложбу БОЈА У АРХИТЕКТУРИ у оквиру предмета Ликовне форме II на Грађевинско-архитеконском факултету Универзитета у Нишу чине изабрани студентски радови, који су реализовани за време ванредног стања. Вежбања су реализована у форми Гугл учионице, од 23. марта до 1. јула 2020. године. Кустоси ове изложбе су доц. др Мирко Станимировић, Ана Станковић, Страхиња Димитријевић и Николета Стевановић.

 

Прва изложба радова насталих у оквиру овог предмета одржана је од 1. до 9. јула 2014. године, у галерији Друштва архитектата Ниша. Посетиоци су могли да стекну увид у нови програм посвећен цртежу у архитектури, који је поставио проф. др Милорад Младеновић. Текст о изложби је објављен у нишком часопису Архитект, у броју 45-46, 2014. године, под називом ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ ЦРТЕЖ У АРХИТЕКТУРИ. Кустоси ове изложбе су били проф. др Милорад Млaденовић и Мирко Станимировић.

 

Уз сталне адаптације програма према фокусу студената предмети Ликовне форме и Ликовне форме II од 2014. године су посебну пажњу посветили цртежу и боји у архитектури као алатима за стварање и представљање архитектонског дела.  Студенти су развијали практично искуство у истраживању, стварању и представљању архитектуре. Истраживале су се везе какве постоје у области синтезе визуелне уметности и архитектуре, на нивоу једноставних и апстрактних визуелних истраживања. Циљ таквог програма је овладавање знањима и вештинама потребним за визуелно решавање проблема у процесу архитектонског пројектовања.

 

Радови израђени на вежбањима из изборног предмета Ликовне форме II представљени су на АУКЦИЈСКОЈ ПРОДАЈИ СЛИКА. Радове су донирали су студенти Грађевинско-архитектонског факултета Универзитета у Нишу, у оквиру хуманитарне продаје слика, за новчану помоћ у лечењу др Ненада Ристића, доцента на овом факултету, 6. јула 2017. године. Радове су селектовали проф. др Милорад Млaденовић и Мирко Станимировић.

 

 

Трећа изложба радова насталих на вежбањима из предмета Ликовне форме под називом ЦРТЕЖ ПО ФОТОГРАФИЈИ САВРЕМЕНЕ АРХИТЕКТУРЕ одржана је у клубу студената Гама, у фебруару 2019. године. Кустоси ове изложбе су били доц. др Мирко Станимировић, Страхиња Димитријевић и Николета Стевановић.

 

Четврта изложба у оквиру предмета Ликовне форме II је организована у клубу студената Гама у априлу 2019. године под називом АУТОПОРТРЕТ. Кустоси ове изложбе су били доц. др Мирко Станимировић, Страхиња Димитријевић и Николета Стевановић.

 

Пета изложба под називом АРХИТЕКТУРА одржана је у клубу Гама, у октобру 2019. године. Чинили су је радови настали у току првог семестра на предмету Ликовне форме. Кустоси ове изложбе су били доц. др Мирко Станимировић, Страхиња Димитријевић и Николета Стевановић.

 

Шеста изложба под називом АРХИТЕКТОНИ одржана је у клубу Гама, у новембру 2019. године. Кустоси ове изложбе су били доц. др Мирко Станимировић, Страхиња Димитријевић и Николета Стевановић.

 

 

 

Ниш, 22. август 2020.

др Мирко Станимировић

© 2020 Мирко Станимировић

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now